Sales is niks voor mij

‘Mensen dingen aansmeren is niet mijn ding’. ‘Ik heb toch het idee dat ik mensen lastig val’. ‘Verkopen is vaak iemand iets door de strot heen duwen’.

Dit zei een oud-collega eens tegen me en dit soort teksten hoor ik vaker mensen zeggen. Dat is toch interessant als je het mij vraagt. Sales en het beïnvloeden en overtuigen van mensen wordt vaak gezien als een soort trucje.

 

Wilfred

Geschreven op

Acht jaar lang had ik een salesbedrijf en leerde ik mensen de fijne kneepjes van integere beïnvloeding. Later trainde ik mensen die dat weer overbrachten op anderen. Dat ging om de praktische zaken als lichaamstaal, intonatie en vooral over goede vragen stellen en luisteren. Die laatste is misschien wel de belangrijkste eigenschap van een verkoper.

Het ging over je collega’s en klanten beïnvloeden, op een manier die ethisch is en bij je past. Als je mensen namelijk de juiste vragen stelt en goed kan luisteren, hoef je ze alleen maar te geven wat ze nodig hebben. Het is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld.

Het ging ook over mindset en overtuigingen. Iets waar ik nog enthousiaster van word en wat als basis fungeert om mensen mee te krijgen of te inspireren. Mensen meekrijgen en aanspreken op hun drijfveren is namelijk wat voor mij overtuigen en beïnvloeden is.

Toen ik een salesbedrijf had, kwam ik erachter dat het allemaal begint met mindset en zelf de regie nemen. Maar ook over het herkennen en het doorbreken van beperkende overtuigingen. Want met de juiste mindset en overtuiging bereik je het meest. Sales (dingen voor elkaar krijgen), gaat dus hand in hand met persoonlijke groei.

Foto coaching actie 1

Meer blogs